• Sorter nyheder:
  • Alle
  • Fonden
  • Udgivelser

Som kunstnerne så Aarhus

– Billeder fra Den Gamle Bys samling

 

Køb bogen

 

(Du sendes videre til vores samarbejdspartner Dafolo, hvor alle bogbestillinger skal foretages)

 

Årets bog fra Byhistorisk Fond handler om Aarhus set gennem malerier hentet fra Den Gamle Bys samlinger. Emnerne rækker langt tilbage i tiden. Fra 1640 og andre ældre malerier vises den lille, idylliske by. Tættere på nutiden tager strømmen af billeder kraftigt til. Den indre by, havnen, åen, omegnen og møllerne i skoven syd for byen blev målet for malerne. Her var der ikke blot tale om professionelle, der på det nærmeste levede af maleriet, men også glade amatører, der nød samværet med staffeli, farver og pensler.

 

Pris: 280 kroner

Udgivet: 2014

Forfatter: Henrik Fode og Claus P. Navntoft

Antal sider: 130

ISBN: 978-87-91324-47-5

 

Aarhus byhistoriske bogpakke

 

Indeholder bøgerne Århus – Byens historie bd. 2-5 og Middelalderbyen Aarhus.

 

Køb bogpakke

 

(Du sendes videre til vores samarbejdspartner Dafolo, hvor alle bogbestillinger skal foretages)

 

Køb Aarhus Byhistoriske Fonds store lokalhistoriske bogværk om byens historie bind 2-4 fra 1720-1995 inkl. bind 5 om byens borgere i en samlet pakke til reduceret pris. Pakken sættes til salg sammen med Den Gamle Bys bog om middelalderbyen Aarhus fra 2013 skrevet af Connie Jantzen, og der er derfor på mange måder tale om den ultimative bogpakke til Aarhus’ historie. Desværre er bind 1 af Århus – Byens historie udsolgt og en genoptrykning er ikke planlagt. Nærmere information om bøgerne, kan læses på deres individuelle bestillingsider.

 

Pris: 500 kroner (Normalpris ca. 900 kroner)
ISBN: 978-87-913249-94

 

Bogpakke: Som kunstnerne så + Østbanegården

 

Indeholder bøgerne Som kunstnerne så Aarhus og Østbanegården i Århus.

 

Køb bogpakke

 

(Du sendes videre til vores samarbejdspartner Dafolo, hvor alle bogbestillinger skal foretages)

 

Køb Aarhus Byhistoriske Fonds to bøger Som kunstnerne så Aarhus og Østbanegården i Århus i en samlet pakke til reduceret pris. Nærmere information om de to bøger, kan læses på deres individuelle bestillingsider.

 

Pris: 340 kroner
ISBN: 978-87-913240-55

 

Middelalderbyen Aarhus

 

 

Køb bogen

 

(Du sendes videre til vores samarbejdspartner Dafolo, hvor alle bogbestillinger skal foretages)

 

I 2013 udkom bogen Middelalderbyen Aarhus skrevet af Connie Jantzen, der er museumsinspektør i Den Gamle By.

 

Med Aarhus-bindet og et kommende opsamlende bind for hele serien, fuldender Den Gamle By nu projekt Middelalderbyen. Det sker i samarbejde med Dansk Center for Byhistorie, som også står bag en samling skriftlige kilder tilgængelig på nettet. Kilderne er indsamlet fra de ti byer, der indgår i projekt Middelalderbyen.

 

Forfatter til Aarhus-bindet, Connie Jantzen, begyndte at læse middelalderarkæologi samme år, som projektet blev søsat i 1977: ”Jeg har siden da fulgt projektet fra sidelinjen og blev dengang inspireret til at skrive speciale om Helsingørs middelalderlige topografi. Jeg er glad for nu at være med til at fuldende bogserien i projekt Middelalderbyen med Aarhus-bindet om min egen by,”, siger Connie Jantzen.

 

Bogens indhold: Kilder ; Landskabet ; Færdsels- og transportmuligheder ; Aarhusegnens bebyggelse ; De gejstlige institutioner ; Befæstning, porte og mølle ; Gader og torve ; Bebyggelse ; Bymarken ; Verdslige institutioner ; Erhvervs- og besiddelsesforhold.

 

Pris: 250 kroner

Udgivet: 2013

Forfatter: Connie Jantzen

Antal sider: 185

ISBN: 978-87-893287-06

 

 

Smilets tegner

 

Køb bogen

 

(Du sendes videre til vores samarbejdspartner Dafolo, hvor alle bogbestillinger skal foretages)

 

Aarhus fik en flyvende start i det nye årtusinde, og med de mange planer, projekter og beslutninger, kunne man let tabe pusten: Nu staves byen igen Aarhus, og vi fik kunstmuseet ARoS, en ny havneby, Det Nye Universitetshospital, nye bykvarterer, et udvidet musikhus, Moesgaard Museum, Marselistunnel og meget mere. En del er realiseret, mere er på vej, og resten ligger i læ og venter på, at finanskrisen driver over.

 

Det kan være svært at huske, men Rasmus Sand Høyer fastholdt i en årrække i JP Aarhus begivenhederne med sine morsomme tegninger af det aarhusianske univers. Det er hverdagskunst, der både masserer hukommelsen og kalder smilet frem. I samarbejde med kunstneren bringes ca. 125 af hans bedste tegninger, og historien om Randers-drengen Rasmus, der er smilets tegner i smilets by, fortælles.

 

Pris: 240 kroner

Udgivet: 2013

Forfatter: Rasmus Høyer og Niels Kaiser

Antal sider: ca. 140

ISBN: 978-87-91324-43-7

 

Hilsen fra Aarhus og fra Anna

 

Køb bogen

 

(Du sendes videre til vores samarbejdspartner Dafolo, hvor alle bogbestillinger skal foretages)

 

Årets bog i 2012 fra Aarhus Byhistoriske Fond fortæller på en utraditionel måde om Aarhus i begyndelsen af 1900-tallet. Mere præcist er det en helt ny måde at fortælle byens historie: Gennem postkort.

 

Postkort var noget nyt i 1895. I begyndelsen tillod postvæsenet ikke, at der blev skrevet andet end adressen på den ene side af kortet, mens den anden side efterhånden blev optaget af et billede.

 

De gamle postkort rummer spændende lokalhistorie. Selvfølgelig præsenterede man det bedste af byen: torvene, kirkerne, gaderne og ikke mindst tidens tekniske vidundere – sporvogne, biler og fly. Postkort var en helt ny artikel, som fotograferne kastede sig over. Dengang var fotografier sort/hvide, men snart fandt man ud af at håndkolorere og maskinfremstille de farvelagte kort.

 

Pris: 300 kroner

Udgivet: 2012

Forfatter: Claus Navntoft og Henrik Fode

Antal sider: 180

ISBN: 978-87-91324-40-6

 

Rock i Århus

– Brudstykker af en musikhistorie

 

I året 1956 var der mindst to begivenheder, som optog århusianerne. Den ene var arbejdet med overdækningen af Aarhus Å. Men selvom den blev støbt i jernbeton og dækket med asfalt kom den ikke til at holde lige så længe som den anden. Det var nemlig året hvor rocken for første gang kom til byen. Mere end halvtreds år er gået og det aarhusianske rockmiljø er mere levende og mangfoldigt end nogensinde.

 

Den levende musik og dens forankring i lokalmiljøet har ligget redaktøren og forfatterne bag dette projekt på sinde. Denne bog er ikke et leksikon over aarhusiansk rock, og som historieskrivning er den både subjektiv og uvidenskabelig. Vi hævder heller ikke, at den kommer hele vejen rundt om sit omfangsrige emne, men gennem baggrundsartikler, vidneudsagn og fortællinger om svundne tiders miljøer har vi ønsket at videregive kendskab til det fundament byens nuværende vitale musikliv står på.

 

Udgivet: 2008

Forfatter: Flere forfattere; Redigeret af Jørgen Nielsen

Antal sider:

ISBN: 978-87-91324-23-9

Pris: UDSOLGT

AGF og alle de andre

– Fodboldkulturen i Århus i nationalt og internationalt perspektiv

 

Køb bogen

 

(Du sendes videre til vores samarbejdspartner Dafolo, hvor alle bogbestillinger skal foretages)

 

I 1950’erne var Aarhus Danmarks fodboldby nr. 1. AGF vandt danmarksmesterskaber og landspokaltitler på stribe. Bl.a. 3 gange DM og 2 gange LP i perioden 1955-57. En præstation, der er enestående i dansk fodbolds historie. Også AIA spillede i landets bedste række, og begge århusianske klubber leverede spillere til landsholdet, bl.a. til det berømte ”sølvhold” fra De olympiske Lege i 1960.

 

I dag er den jyske hovedstads position som landets førende fodboldby for længst gået fløjten. AGF klarer kun med nød og næppe at forblive i superligaen. Hvorfor er det gået sådan? – Hvorfor er udviklingen gået i stå – ikke blot i AGF, men også i de øvrige aarhusianske klubber?

 

Det er disse spørgsmål Ole Brandenborg, der har haft sin daglige gang i byens klubber siden 1978, giver svar på i sin bog.

 

Pris: 225 kroner

Udgivet: 2008

Forfatter: Ole Brandenborg Jensen

Antal sider: 179

ISBN: 978-87-91324-21-5

 

Frederik Visbys Århus

– Billeder fra en stiftsby i 1850’erne

 

I samarbejde med Købstadsmuseet Den Gamle By kan vi tilbyde bogen om Frederik Visby, hvor hans billeder for første gang nu udgives i farver. Holder du af Aarhus skal du også kende Frederik Visbys karakteristiske tegninger eller rettere akvareller fra dengang Aarhus var en meget lille by midt i 1800-tallet med under 10.000 indbyggere.

 

Visby kommer rundt i byen. Vi møder soldater, præster, borgere og arbejdsfolk midt i deres gøremål. Med at tænde tranlamper, på brandøvelse eller i færd med at fange krabber. Der er mange fine tegninger af byen fra dengang Toldboden lå oppe i åen og høns spankulerede frit omkring i byens gader. Det var dengang købmandsgårde og borgerhuse endnu stod i bindingsværk. Det er kort og godt en bog, der er fyldt med nostalgi i de smukke tegninger.

 

Udgivet: 2005

Forfatter: Birgitte Kjær

Antal sider: 270

ISBN: 87-91324-13-0

Pris: UDSOLGT

H. C. Andersen og Østjylland

 

Køb bogen

 

(Du sendes videre til vores samarbejdspartner Dafolo, hvor alle bogbestillinger skal foretages)

 

I H. C. Andersen og Østjylland følger vi den berømte digters ophold i Østjylland fra det første besøg i 1830 til det sidste besøg i 1868. I løbet af 8 somre blev det til ophold i Østjylland på sammenlagt 6 måneder, under hvilke Andersen fik stor inspiration til digtning, rejsebeskrivelser og eventyr.

 

Hans velkendte motto – at rejse er at leve – efterlevede han livet igennem med 30 store udlandsrejser og utallige rejser til herregårdene i Danmark. Besøgene i Østjylland satte et markant fingeraftryk i hans produktion og betød, at han også blev Jyllands digter.

 

(Uddrag af bogens forord)

 

Pris: 175 kroner

Udgivet: 2005

Forfatter: Tommy Jervidal

Antal sider: 140

ISBN: 978-87-91324-10-6