• Sorter nyheder:
  • Alle
  • Fonden
  • Udgivelser

På borgernes mark

– Købstadslandbruget i Aarhus og dets afvikling i 1800-tallet

 

Køb bogen

 

(Du sendes videre til vores samarbejdspartner Dafolo, hvor alle bogbestillinger skal foretages)

 

For 200 år siden var det ganske almindeligt, at indbyggerne i Aarhus havde køer, grise og høns bag deres huse inde i byen og dyrkede korn på byens markjorder ved siden af deres byerhverv som købmænd og håndværkere.

 

Bogen er den første samlede fremstilling af købstadslandbruget i Aarhus og dets afvikling og er resultatet af et mangeårigt forskningsprojekt med fokus på udskiftningerne af bymarken i 1800-tallet. Bogens forfatter, Trine Locht Elkjær, har gennem mange år været ansat i Den Gamle By, de seneste år som forskningsinspektør.

 

Historien om købstadslandbruget og dets afvikling er illustreret med malerier, kort og fotografier i rigt mål og er sat ind i en byhistorisk sammenhæng, så bogen ikke alene henvender sig til forskere, men også til enhver med interesse for Aarhus bys historie.

 

Pris: 224 kroner (ca. 280 kr. inkl. forsendelse)

Udgivet: 2015

Forfatter: Trine Locht Elkjær

Antal sider: 205, rigt illustreret

ISBN: 978-87-913243-45

 

Som kunstnerne så Aarhus

– Billeder fra Den Gamle Bys samling

 

Køb bogen

 

(Du sendes videre til vores samarbejdspartner Dafolo, hvor alle bogbestillinger skal foretages)

 

Årets bog fra Byhistorisk Fond handler om Aarhus set gennem malerier hentet fra Den Gamle Bys samlinger. Emnerne rækker langt tilbage i tiden. Fra 1640 og andre ældre malerier vises den lille, idylliske by. Tættere på nutiden tager strømmen af billeder kraftigt til. Den indre by, havnen, åen, omegnen og møllerne i skoven syd for byen blev målet for malerne. Her var der ikke blot tale om professionelle, der på det nærmeste levede af maleriet, men også glade amatører, der nød samværet med staffeli, farver og pensler.

 

Pris: 280 kroner

Udgivet: 2014

Forfatter: Henrik Fode og Claus P. Navntoft

Antal sider: 130

ISBN: 978-87-91324-47-5

 

Østbanegården i Århus

– Tilblivelse, funktion og bevaring

 

Køb bogen

 

(Du sendes videre til vores samarbejdspartner Dafolo, hvor alle bogbestillinger skal foretages)

 

Denne bog handler om bybevaring, nemlig om beslutningerne der førte til bevaring af Østbanegården i Aarhus. Bogen fortæller også om jernbaner og deres betydning i erhvervs- og byudviklingen, og inkluderer et fotoessay om den nutidige Østbanegård af Claus Peder Pedersen.

 

Udgivet i samarbejde med Forlaget Saxo.

 

Pris: 150 kroner

Udgivet: 2014

Forfatter: Viggo Jonasen

Antal sider: 70

ISBN: 978-87-7081-051-7

 

Aarhus byhistoriske bogpakke

 

Indeholder bøgerne Århus – Byens historie bd. 2-5 og Middelalderbyen Aarhus.

 

Køb bogpakke

 

(Du sendes videre til vores samarbejdspartner Dafolo, hvor alle bogbestillinger skal foretages)

 

Køb Aarhus Byhistoriske Fonds store lokalhistoriske bogværk om byens historie bind 2-4 fra 1720-1995 inkl. bind 5 om byens borgere i en samlet pakke til reduceret pris. Pakken sættes til salg sammen med Den Gamle Bys bog om middelalderbyen Aarhus fra 2013 skrevet af Connie Jantzen, og der er derfor på mange måder tale om den ultimative bogpakke til Aarhus’ historie. Desværre er bind 1 af Århus – Byens historie udsolgt og en genoptrykning er ikke planlagt. Nærmere information om bøgerne, kan læses på deres individuelle bestillingsider.

 

Pris: 500 kroner (Normalpris ca. 900 kroner)
ISBN: 978-87-913249-94

 

Bogpakke: Som kunstnerne så + Østbanegården

 

Indeholder bøgerne Som kunstnerne så Aarhus og Østbanegården i Århus.

 

Køb bogpakke

 

(Du sendes videre til vores samarbejdspartner Dafolo, hvor alle bogbestillinger skal foretages)

 

Køb Aarhus Byhistoriske Fonds to bøger Som kunstnerne så Aarhus og Østbanegården i Århus i en samlet pakke til reduceret pris. Nærmere information om de to bøger, kan læses på deres individuelle bestillingsider.

 

Pris: 340 kroner
ISBN: 978-87-913240-55

 

Middelalderbyen Aarhus

 

 

Køb bogen

 

(Du sendes videre til vores samarbejdspartner Dafolo, hvor alle bogbestillinger skal foretages)

 

I 2013 udkom bogen Middelalderbyen Aarhus skrevet af Connie Jantzen, der er museumsinspektør i Den Gamle By.

 

Med Aarhus-bindet og et kommende opsamlende bind for hele serien, fuldender Den Gamle By nu projekt Middelalderbyen. Det sker i samarbejde med Dansk Center for Byhistorie, som også står bag en samling skriftlige kilder tilgængelig på nettet. Kilderne er indsamlet fra de ti byer, der indgår i projekt Middelalderbyen.

 

Forfatter til Aarhus-bindet, Connie Jantzen, begyndte at læse middelalderarkæologi samme år, som projektet blev søsat i 1977: ”Jeg har siden da fulgt projektet fra sidelinjen og blev dengang inspireret til at skrive speciale om Helsingørs middelalderlige topografi. Jeg er glad for nu at være med til at fuldende bogserien i projekt Middelalderbyen med Aarhus-bindet om min egen by,”, siger Connie Jantzen.

 

Bogens indhold: Kilder ; Landskabet ; Færdsels- og transportmuligheder ; Aarhusegnens bebyggelse ; De gejstlige institutioner ; Befæstning, porte og mølle ; Gader og torve ; Bebyggelse ; Bymarken ; Verdslige institutioner ; Erhvervs- og besiddelsesforhold.

 

Pris: 250 kroner

Udgivet: 2013

Forfatter: Connie Jantzen

Antal sider: 185

ISBN: 978-87-893287-06

 

 

Aarhus-København

– En fotografisk spejling

 

Køb bogen

 

(Du sendes videre til vores samarbejdspartner Dafolo, hvor alle bogbestillinger skal foretages)

 

Aarhus Byhistorisk Fond supplerede i 2013 den traditionelle julebog med en hyggelig bog, som med blik for detaljen spejler vores dejlige by med storebroren – landets hovedstad. Vi møder vores eget rådhus og det samme i København. Vi ser eksempler på teatre, kirker, over badeanstalter til hoteller, kirkegårde samt vort smukke tinghus sat over for Domhuset i hovedstaden. Der er prøver på bylivet ved Åen og tilsvarende fra Nyhavn.

 

Det er dristige og morsomme billeder, der med et glimt i øjet giver et portræt af den mindre by og hovedstaden. Stort og småt er kort og godt sat sammen lige fra kloakdæksler til kongelige bygninger.
Det er en bog, man bliver glad for at bladre i. Selvfølgelig skal det understreges, at den ikke giver udtryk for mindreværdskomplekser. Vi er fortsat glade for vores by, selv om dimensionerne er større i hovedstaden.

 

Pris: 75 kroner (50% nedsat)

Udgivet: 2013

Forfatter: Jens Dalsgård

Antal sider: ca. 140

ISBN: 978-87-91324-45-1

 

Smilets tegner

 

Køb bogen

 

(Du sendes videre til vores samarbejdspartner Dafolo, hvor alle bogbestillinger skal foretages)

 

Aarhus fik en flyvende start i det nye årtusinde, og med de mange planer, projekter og beslutninger, kunne man let tabe pusten: Nu staves byen igen Aarhus, og vi fik kunstmuseet ARoS, en ny havneby, Det Nye Universitetshospital, nye bykvarterer, et udvidet musikhus, Moesgaard Museum, Marselistunnel og meget mere. En del er realiseret, mere er på vej, og resten ligger i læ og venter på, at finanskrisen driver over.

 

Det kan være svært at huske, men Rasmus Sand Høyer fastholdt i en årrække i JP Aarhus begivenhederne med sine morsomme tegninger af det aarhusianske univers. Det er hverdagskunst, der både masserer hukommelsen og kalder smilet frem. I samarbejde med kunstneren bringes ca. 125 af hans bedste tegninger, og historien om Randers-drengen Rasmus, der er smilets tegner i smilets by, fortælles.

 

Pris: 240 kroner

Udgivet: 2013

Forfatter: Rasmus Høyer og Niels Kaiser

Antal sider: ca. 140

ISBN: 978-87-91324-43-7

 

Hilsen fra Aarhus og fra Anna

 

Køb bogen

 

(Du sendes videre til vores samarbejdspartner Dafolo, hvor alle bogbestillinger skal foretages)

 

Årets bog i 2012 fra Aarhus Byhistoriske Fond fortæller på en utraditionel måde om Aarhus i begyndelsen af 1900-tallet. Mere præcist er det en helt ny måde at fortælle byens historie: Gennem postkort.

 

Postkort var noget nyt i 1895. I begyndelsen tillod postvæsenet ikke, at der blev skrevet andet end adressen på den ene side af kortet, mens den anden side efterhånden blev optaget af et billede.

 

De gamle postkort rummer spændende lokalhistorie. Selvfølgelig præsenterede man det bedste af byen: torvene, kirkerne, gaderne og ikke mindst tidens tekniske vidundere – sporvogne, biler og fly. Postkort var en helt ny artikel, som fotograferne kastede sig over. Dengang var fotografier sort/hvide, men snart fandt man ud af at håndkolorere og maskinfremstille de farvelagte kort.

 

Pris: 300 kroner

Udgivet: 2012

Forfatter: Claus Navntoft og Henrik Fode

Antal sider: 180

ISBN: 978-87-91324-40-6

 

Den aarhusianske massemorder

 

Køb bogen

 

(Du sendes videre til vores samarbejdspartner Dafolo, hvor alle bogbestillinger skal foretages)

 

Bogen beskæftiger sig med den sidste periode af besættelsen, hvor sabotageaktiviteten for alvor blev mærkbar. Tyskerne og deres håndlangere svarede igen med schalburgtage og terror.

 

En af de mest uhyggelige grupper var Petergruppen, der havde aarhusianeren Kaj Henning Bothildsen Nielsen som det mest aktive og frygtede medlem. Efter en lang straffesag, hvor hans ugerninger blev trevlet op i forbindelse med det såkaldte retsopgør efter Besættelsen, blev han dømt og henrettet 9. maj 1947 for 55 drab, 11 drabsforsøg, 84 sprængninger, tre røverier samt seks togattentater.

 

JP Aarhus’ tidligere redaktør, Jens Kaiser, har med bistand fra lederen af Besættelsesmuseet, Søren Tange Rasmussen, skrevet en bog, der trænger dybt ned i besættelsestidens Aarhus. Den søger at fange ondskaben, når en lille benzindrevet bil ved nattetide kørte rundt i byen og skabte frygt og rædsel. Bilen stoppede foran et hus, og gruppen brød ind i et hjem for at skyde en ægtemand for øjnene af hustruen. Det ramte socialt bredt: fra arbejdsmanden over sagføreren til arvingen til byens store borgerlige avis.

 

Pris: 250 kroner

Udgivet: 2011

Forfatter: Jens Kaiser og Søren Tange Rasmussen

Antal sider: 208

ISBN: 978-87-91324-33-8