Ny udgivelse: Som kunstnerne så Aarhus
– malerier fra den Gamle Bys samlinger.
Årets bog fra Byhistorisk Fond udgives i samarbejde med Den Gamle By, og som undertitlen oplyser, er alle illustrationer hentet i museets store samling af malerier.
Emnerne rækker langt tilbage i tiden. Omkring 1640 har en ukendt maler frembragt et detaljeret prospekt, der er så præcist, at det den dag i dag kan bruges til at finde rundt i den indre by. Bogen fortsætter med flere ældre malerier, der viser den lille, idylliske by. Tættere på nutiden tager strømmen af billeder kraftigt til. Den indre by, havnen, åen, omegnen og møllerne i skoven syd for byen blev målet for malerne. Her var der ikke blot tale om professionelle, der på det nærmeste levede af maleriet, men også glade amatører, der nød samværet med staffeli, farver og pensler.
På bogens omslag bringes et maleri af Julius Petersen. Det karakteriserer på bedste vis byen set fra skovene ved Riis Skov. Der er noget poetisk over billedet med cyklen, jernbanesporene og sko-ven. Man kan næsten forestille sig, hvordan den lille venlige mand med den store hat og maler-kassen har stået her og skabt det fine motiv, en stilfærdig, malet fortælling om en sommerdag under drivende skyer ved Aarhusbugten.
Det er dog ikke idyl alt sammen. Malere som eksempelvis Jens Ølsgaard har også været i baggårde og saneringsmodne kvarterer, der ikke længere findes. Billederne herfra er ikke uden en vis malerisk poesi, men motiverne viser dagliglivet i en del af byen uden rindende vand og tætte, lune boliger. Billederne blev købt af Aarhus Kommune og doneret til Den Gamle By som dokumentation af de bydele, der var under forvandling.
Andre kunstnere har foreviget bypartier, der i dag findes i Den Gamle By, såsom købmand Holsts gård i Frederiksgade, Marcus Bechs gård i Borgporten og den ældste toldbod ved åen.
Bogen er på ca. 130 sider og koster incl. moms og forsendelse 280,- kr. Læs nærmere i folderen om udgivelsen eller
Køb bogen